Το ψάρεμα με ζόκα ίσως είναι η τεχνική που έχει μισηθεί αλλά και αγαπηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Αυτό οφείλεται στον υψηλό βαθμό συλλήψεων που προσφέρει αν εκτελεστεί σωστά, αλλά και στην χρήση ζωντανού δολώματος που στην σημερινή εποχή, πολλοί σνομπάρουν.

Θα αναφερθώ σε αυτό το άρθρο αναλυτικά σε δύο διαφορετικούς τύπους με διαφορετικά εργαλεία και βάρη ζόκας, ξεκινώντας από το πιο επίκαιρο είδος με μέτρια εργαλεία και με πολύ καλές αποδόσεις στην συγκεκριμένη τεχνική για ζωντανό νωπό δόλωμα σουπιά καλαμάρι. Μετά θα αναφερθώ στην heavy συνταγή για κυνήγι μεγάλων πελαγίσιων όπως μαγιάτικα, τόνους, βλάχους και μαύρα χοντρά ψάρια όπως σφυρίδες, ροφούς και μεγάλα κόκκινα όπως φαγκριά, τσαούσια κλπ. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ στην light μορφή όπου και είναι η αγαπημένη μου τεχνική με μικρά ζωντανά δολώματα, είτε κομμάτια από αυτά όπως λωρίδες ψαροδόλια ή κεφαλόποδα με ψιλά εργαλεία που δεν αφήνουν αδιάφορα, ακόμα και τα πιο μεγάλα φαγκριά, συναγρίδες κλπ. Ας ξεκινήσουμε με την μεσαία ζόκα.

Καλάμι

Με ευαίσθητη μύτη, εδώ θα παραθέσω ότι ανάλογα με τον τρόπο πχ ζωντανό, νωπό, η λωρίδα, ακόμα και κομμάτι από σκουλήκι, σουπιά, ψαροδόλι, θα χρειαστούμε ανάλογη σκληρότητα καλαμιού και όλα εξαρτώνται από παράγοντες όπως τι βάρος ζόκα χρησιμοποιούμε, τι διάμετρο νήμα, τι πάχος αόρατη κτλ. Για παράδειγμα μέτρια εργαλεία 150-200 gr ζόκα σε μέρος με λίγα ρέματα και ολόκληρο καλαμάρι, ένα καλάμι με 12 – 25 lbs θα ήταν ιδανικό  ακόμα και με πιο βαριά έως 250gr.  Θα μπορούσε να ανταπεξέλθει χωρίς να είναι λυγισμένο μόνιμα το καλάμι, χάνοντας έτσι την πολύ σημαντική ευαίσθητη μύτη που μας παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι είναι ανήσυχο το ζωντανό μας δόλωμα, πράγμα που σημαίνει ότι το επεξεργάζονται τα τυχών ψάρια που είναι εκεί.

Μηχανισμός

Ένα ποιοτικό μοτέρ με γραμμικά φρένα και με σχετικά μεγάλη ανάκτηση, χρειάζεται αναγκαία σε αυτή την τεχνική γιατί τα θηράματα πού απευθύνεται είναι πολλά και μερικά από αυτά ειδικά στα πρώτα δευτερόλεπτα αντιδράνε βίαια δοκιμάζοντας έτσι τον εξοπλισμό μας σε κάθε σημείο του.

Νήμα

Εδώ εγώ προσωπικά ανάλογα τον δόλωμα, ζωντανό ή νωπό, που θα ψαρέψω, χρησιμοποιώ ένα εύρος από διαφορετική διάμετρο.  Στο παραπάνω set up ένα νήμα αναγκαία 8 κλώνων με διάμετρο 0.24-0,26mm  είναι αναγκαίο και μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα σε φρένα της τάξης τριών κιλών με μικρή αντίσταση για να μην έχουμε ανεπιθύμητες κοιλιές και το λεγόμενο blow back όταν μας παρασέρνει το ρέμα.

Αόρατη

Το πάχος στην αόρατη πετονιά για το συγκεκριμένο set up είναι από 0.50 έως και 0.60mm αν και το δεύτερο το θεωρώ λίγο υπερβολή. Μια τρίτης γενιάς αόρατη είναι ότι καλύτερο με το max στις τριβές και μαλακιά χωρίς να τσακίζει στο παραμικρό μπέρδεμα.

Ζόκα

Κύριο εργαλείο του συγκεκριμένου ψαρέματος ανάλογα με το βάθος, τυχών ρέματα που έχει ο τόπος και το κυριότερο, το είδος δολώματος που θα χρησιμοποιηθεί, θέλουμε το αντίστοιχο βάρος. Συχνά 100-200gr είναι ιδανικά. Σαφώς όλα έχουν τις παραμέτρους τους, όπως μια λωρίδα από καλαμάρι – σουπιά δεν έχει τόση αντίσταση όσο ένα ολόκληρο καλαμάρι οπότε θα ήταν υπερβολικό να βάλουμε μια βαριά ογκώδη ζόκα που θα μας πονήρευε τα ψάρια και ίσως δεν πάνε να φάνε το δόλωμα. Όλα πρέπει να έχουν μια αρμονία όπως και θα δείτε σε επόμενο είδος (heavy) και με την αναφορά μου στην light τεχνική αντίστοιχα. Το αρμάτωμα με έναν κλέφτη ή και δύο, είναι απαιτούμενο στην συγκεκριμένη τεχνική με αγκίστρια ανάλογα του μεγέθους των θηραμάτων που κυνηγάμε. Πολύ καλή Επιλογή τα 4/0 – 5/0 ζωντανού δολώματος με κρίκο κυρίως carbon κατά προτίμηση που δεν ανοίγουν και είναι πολύ αιχμηρά. Αποφύγετε γενικά τα ανοξείδωτα αγκίστρια γιατί ανοίγουν, καθώς και τα πολύ ψιλά καρμπόν αγκίστρια γιατί δεν αντέχουν, αν και δεν βαραίνουν το δόλωμα και η κίνηση είναι πιο φυσική. Ωστόσο σπάνε, ειδικά στα κόκκινα χοντρά ψάρια, όλα αυτά βέβαια έχουν παραμέτρους αλλά όλα  εξαρτώνται από την αντίληψη του ψαρά, κατά πόσο μπορεί να νιώσει με τι έχει να κάνει εκείνη την στιγμή που βασίζεται στην εμπειρία και την γνώση των τόπων του.

Νήμα για κλέφτη

Αυστηρά νήμα στον κλέφτη από 0.50 έως 0.60mm πιστεύω είναι μια καλή διάμετρος με πολλά κιλά αντοχή. Όχι λευκού χρώματος γιατί φαίνεται πάρα πολύ και τα ψάρια πονηρεύονται και δεν θα πάνε εύκολα στο δόλωμα μας. Ένα κόκκινο χρώμα ή λαδί, γκρι, πράσινο,  είναι ότι καλύτερο και έχει αποδειχθεί μετά από δοκιμές απάνω στην συγκεκριμένη τεχνική τόσο ρηχά 40 – 60 μέτρα έως και 120 που εκεί δεν είναι και τόσο καχύποπτα τα ψάρια,  αλλά και πάλι υπήρχαν περισσότερα χτυπήματα με αυτά τα χρώματα..

Η βαριά ζόκα

Μια πιο δύσκολη τεχνική που απευθύνεται κυρίως σε μεγάλα αλιεύματα όπως μαύρα, πελαγίσια, ακόμα και σε μεγάλα κόκκινα ψάρια, Βλάχους στα βαθιά, τόποι με ρέματα πολλά που θα δοκιμάσουν πολύ την γνώση μας και τις ικανότητες μας να χειριζόμαστε το σκάφος. Θα χρειαστεί δοκιμές αρχικά στα βαθιά για να καθορίσουμε την απόσταση και την κατεύθυνση που θα πάμε για να πέσουμε επάνω στα ψάρια και μια μικρή γνώση στην γεωμετρία. Όχι κάτι σοβαρό, απλά να έχουμε την αίσθηση ανάλογα με την γωνία και το βάθος, να μπορούμε να υπολογίσουμε που βρίσκεται, δηλαδή σε τι απόσταση από εμάς το δόλωμα μας, έτσι θα έχουμε την σιγουριά ότι είμαστε μέσα στα ψάρια ακόμα και αν δεν τα βλέπουμε στο βυθόμετρο μας.  Να είστε έτοιμοι να νιώσετε την αδρεναλίνη που προσφέρουν τα πολλά φρένα, 4+ κιλά, με τα μαύρα στα ρηχά να θέλουν και 5 κιλά για να μην προλάβουν και θαλαμώσουν. Πολλές φορές σε πολύ μεγάλα ψάρια θα πρέπει να έχουμε αναμμένη την μηχανή και καλή αίσθηση του τόπου και σωστή θέση του σκάφους, για να μπορέσουμε φεύγοντας προς τα βαθιά και αντίθετα από το θαλάμι και τα ρηχά, για να έχουμε μια πιθανότητα να πάρουμε το τέρας που μας τρώει τα δολώματα και μας καταστρέφει τα νήματα και τις αόρατες, καθώς τα τρίβει σε λαμαρίνες, βράχια και πέτρες. Τα υλικά για ένα ψάρεμα τέτοιο είναι σαφώς βαρύτερα σαν δύναμη για να αντέξουν σε μάχες με πραγματικούς αντιπάλους, που πολλές φορές θα μας κερδίσουν, όσο καλοί και να είμαστε σε αυτή την τεχνική!

Καλάμι

Εδώ ένα 20-30 ή 30-50Lbs boat, ή ένα καλό δυνατό τσιγκοκάλαμο με βασική πάντα την ευαίσθητη μύτη και την γραμμικότητα του μπλανκ. Θέλουμε να προσέξουμε πολύ την μύτη σε αυτά τα καλάμια να μην είναι κούτσουρο, γιατί τα μεγάλα ψάρια έχουν πιθανόν πολλές μάχες στον εγκέφαλο τους γραμμένες και γνωρίζουν εύκολα την αντίσταση από ένα σκληρό καλάμι. Μια εύκαμπτη μύτη όχι πολύ μαλακιά όμως, γιατί είναι βασικό να έχουμε ελαστικότητα αλλά να μην χάνεται από τα βαριά εργαλεία. Σκεφτείτε μια σφυρίδα 15 κιλά που βάζει στο στόμα της τόσο μαλακά το δόλωμα που νομίζουμε ότι βαράει τσαουσάκι, και η λάθος κίνηση και το λάθος καλάμι θα δώσει αμέσως την αίσθηση του παραπανίσιου βάρους στο δόλωμα με αποτέλεσμα να ανοίξει διάπλατα το στόμα της που έχει μέγεθος ενός κουβά και να φτύσει το δόλωμα τόσο απλά. Σε αυτή τη περίπτωση το καλαμάρι μας θα είναι λες και το πάτησε φορτηγό, σπασμένο στα δυο και θα μείνουμε με την απορία τι έγινε. Εκεί θα βοηθήσει να δώσουμε το καλάμι προς το νήμα ώστε να δώσουμε τον χρόνο να πάρει το ψάρι στο στόμα καλά το δόλωμα και να έρθει το δυνατό κάρφωμα που θα μας χαρίσει το πολυπόθητο δύσκολο τρόπαιο!!

Μοτέρ

Εδώ θέλουμε ένα δυνατό μοτέρ με όχι πολύ μεγάλη ανάκτηση max 5,3:1 θα έλεγα γιατί τα μεγάλα αλιεύματα θέλουν και μεγάλη έλξη που ένα γρήγορο μοτέρ είναι δύσκολο να την δώσει. Ειδικά όταν ένα μαύρο ψάρι ανοίξει το στόμα, πχ βλάχος, είναι πολύ το βάρος που σηκώνουμε ειδικά από βαθιά.

Νήμα

Ένα 8κλωνο νήμα 0,30 με 0,35mm είναι αναγκαίο για τις μάχες με τα πολλά φρένα και με πολύ δυνατούς κόμπους και στριφτάρια με πολλές lbs σχεδιασμένα να αντέχουν σε βίαια χτυπήματα και να σηκώνουν αρκετά κιλά αντίστασης. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι άλλο να σηκώνεις ένα σταθερό βάρος και άλλο αυτό να κτυπάει απότομα τεντώνοντας και τινάζοντας τα εργαλεία μας φτάνοντας τα στα όρια τους.

Αόρατη

Εδώ όπως και πιο πάνω, πάμε σε αόρατες τρίτης γενιάς που αντέχουν σε τριβές και σε πάχη από 0.62 έως και 0.80mm. Μην λυπηθείτε να δώσετε κάτι παραπάνω και να πάρετε μια αόρατη κορυφαία, γιατί το ψάρεμα αυτού του είδους δίνει ψάρια ναι μεν τρόπαια, αλλά δύσκολα και πολύ δυνατά ψάρια που πάντα θα φτάσουν τον εξοπλισμό μας στα όρια του και δεν θα είναι ευχάριστο να μην αντέξει από λάθος παράμαλλο.

Ζόκα

Ρηχά είναι καλό να βάλουμε πιο σκουρόχρωμες ζόκες σε κόκκινο, ροζ, χακί, πράσινο χρώμα όπου είναι νομίζω τα καλύτερα χρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι τα 50 μέτρα. Στα πιο βαθιά και με 300gr, ακόμα και τα 400gr σε δυνατά ρέματα είναι αναγκαία. Εκεί τα ανοιχτά χρώματα και το φώσφορο θα προκαλέσουν την περιέργεια του ψαριού, και αυτό με την σειρά του θα χτυπήσει το δόλωμα μας πιο εύκολα.

Αγκίστρια

Αναγκαία τα χοντρά αγκίστρια με 6/0 – 7/0, και αν αναζητούμε μαύρα μόνο 8/0, 9/0 ακόμα και 10/0, αρκεί το δόλωμα μας να επιτρέπει πάντα σε αυτά τα μεγέθη να είναι κρυμμένα και να μην κρέμονται και γελούν και οι πέρκες μαζί μας.

 

Του Σπύρου Αποστολόπουλου